Aanbouw


Is uw woning te klein geworden of wilt u graag extra leefruimte? Dan is het plaatsen van een aanbouw de oplossing, omdat u simpelweg een extra stuk aan uw huis zet. Er zijn veel verschillende opties als het op aanbouwen aankomt. Wilt u uw woonkamer, keuken of garage uitbreiden? Op deze pagina vindt u terug wat de voordelen van een aanbouw zijn, welke soorten er zijn en geven wij een indicatie van de kosten. Wat kost een aanbouw? Vraag vrijblijvend offertes aan, vergelijk deze met elkaar en bespaar tot wel 40% op de kosten!

aanbouw serre

Aanbouw of uitbouw?

Zowel een aanbouw als een uitbouw worden aan uw huis gebouwd om de leefruimte uit te breiden. Beide lijken op het eerste gezicht dan ook hetzelfde, omdat het allebei een constructie is die in directe verbinding met uw huis staat. Toch zit er wel degelijk verschil in de constructies. Een aanbouw is een volledig nieuwe constructie of een afzonderlijke ruimte die aan de woning wordt toegevoegd. Een uitbouw is het vergroten van een bestaande ruimte in uw woning, zoals een woonkamer of keuken.

aanbouw

Voordelen aanbouw

Wanneer uw woning te klein is, is het verstandig om voor een aanbouw te kiezen. Er zitten namelijk diverse voordelen aan. Zo creëert u een ruimere woning, waardoor u meer leefruimte tot uw beschikking heeft. Deze ruimte zorgt voor meer mogelijkheden voor de inrichting. Een grotere woning zal ook het wooncomfort verhogen. Er is meer ruimte om te leven, maar ook meer ruimte om spullen op te bergen. Daarnaast heeft uw woning meerwaarde, omdat uw huis aantrekkelijker is.

Wat kost een aanbouw?

Hoeveel het bouwen van aanbouw kost, hangt van verschillende factoren af. Zo zijn het formaat, de stijl en de materialen die gebruikt worden bij het bouwen van invloed op de kosten. Er zijn drie soorten stijlen: standaard, klassiek en modern. Standaard is vaak goedkoper dan klassiek of modern. Het is ook van belang om te kijken naar het verschil tussen een maatwerk constructie en prefab. Prefab is qua kosten vaak een stuk goedkoper dan maatwerk. Dit komt omdat prefab van tevoren gefabriceerd is. Bij een maatwerk constructie wordt uw aanbouw op maat gemaakt. In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de gemiddelde kosten.

Prijzentabel

Stijl Prefab Maatwerk
Standaard €16.250,- tot €19.750,- €18.750,- tot €22.750,-
Klassiek/modern €17.750,- tot €21.750,- €20.750,- tot €24.750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten kunnen per specialist verschillen.

CEI renovatiewerken: aanbouw is onze expertise

Aanbouw laten doen? Een erkend netwerk van specialisten. Gratis offertes!

Soorten aanbouw

Er zijn diverse aanbouwen die ervoor kunnen zorgen dat uw leefruimte vergroot wordt. Zo zijn er standaard uitvoeringen, ook wel prefab genoemd. Het is daarentegen ook mogelijk om te kiezen voor een aanbouw op maat. Wanneer u minder geld te besteden hebt, is een serre een aanrader. Verder heeft u de optie om uw woonkamer, keuken of garage uit te breiden. De opties zijn:

 • Serre
 • Woonkamer
 • Keuken
 • Garage

Aanbouw serre

Een serre is een aanbouw aan uw woning die grotendeels of volledig van glas is en dient als uitbreiding van een ruimte. De focus ligt bij een (glazen) serre op het naar binnenhalen van buiten, zodat u het hele jaar door van uw tuin kunt genieten. De voordelen van een serrebouw zijn:

 • Het vergroot uw leefomgeving
 • Er is veel lichtinval door de glazen ruiten
 • U hoeft (vaak) geen vergunning aan te vragen
 • Serrebouw is redelijk eenvoudig
 • Er zijn veel mogelijkheden en keuzes omtrent het ontwerp

Aanbouw woonkamer

Een aanbouw in uw woonkamer zorgt ervoor dat u uw leefruimte vergroot, zonder dat u hoeft te verhuizen naar een grotere woning. U kiest voor deze optie wanneer u uw woonruimte wilt uitbreiden en ervoor wilt zorgen dat er meer ruimte is om fijn in te leven. De voordelen zijn:

 • Het vergroot uw leefomgeving
 • U kunt uw indeling van de woonkamer compleet veranderen
 • Het levert meerwaarde op bij het verkopen van de woning
 • U heeft een ruimere doorgang naar de tuin

Aanbouw keuken

Als u altijd al droomt van een grote keuken met een kookeiland, is het een optie om een aanbouw te plaatsen. U kiest voor deze optie wanneer u uw woonruimte wilt uitbreiden en uw keuken dus wilt verplaatsen naar het aanbouwgedeelte. De voordelen zijn:

 • Het vergroot uw keuken
 • U kunt de indeling compleet veranderen
 • Het levert meerwaarde op bij het verkopen van de woning
 • U heeft de mogelijkheid om een ruime woonkeuken te realiseren
aanbouw garage

Garage

Tegenwoordig is het steeds populairder om een garage aan een woning te bouwen, zodat u uw auto binnen kunt zetten of er meer bergruimte is voor tuinspullen en gereedschap. U kiest voor deze optie wanneer u een extra ruimte aan uw woning wilt toevoegen, zonder dat het teveel geld kost. Er zitten een aantal voordelen aan een garage aanbouw. Zo creëert u meer ruimte, die u gebruikt voor het stallen van uw auto of de opslag van spullen. Het kan in verhouding relatief goedkoop zijn ten opzichte van de aanbouw van een keuken of woonkamer. Dit ligt uiteraard wel aan de grootte van de garage, het materiaal dat gebruikt wordt en of u uw garage laat isoleren. Tot slot is er bij een aanbouwgarage minder kans op inbraak dan een losstaande garage. Entranceservices.be

aanbouw woonkamer

Heeft u een vergunning nodig?

Als u gaat bouwen, is het natuurlijk de vraag of u hier een vergunning voor nodig heeft. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk om een bouwvergunning te hebben. Voor een aantal werken om- en rond uw huis geldt een meldingsplicht. Deze melding geldt echter wel onder een aantal voorwaarden. Controleer dit goed, want dit kan per gemeente verschillen. Daarbij mogen provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen voor meldingsplichtige handelingen een vergunningsplicht invoeren. Informeer dit dus goed bij uw gemeente.

Besparen? Vergelijk vrijblijvend offertes!

Bent u benieuwd naar de kosten van een aanbouw of glazen serre aan uw woning? Dan zit u bij ons goed. Wij brengen u namelijk in contact met diverse aannemers die u helpen bij het bouwen. U bent ook in de gelegenheid om gratis offertes aan te vragen die u vrijblijvend met elkaar vergelijkt. Zo bespaart u een hoop geld. Een aannemer neemt u het bouwen graag uit handen.