Vochtbestrijding & isolatie


Last van vochtproblemen in huis? Met de hulp van een professioneel vochtspecialist bent u verzekerd van optimale vochtbestrijding! Vocht bestrijden wordt gedaan door middel van verschillende technieken, zoals het injecteren of impregneren van muren. Maar wist u dat ook het verbeteren van isolatie de vochtproblemen kan bestrijden?

Op deze pagina leest u over vocht bestrijden en hoe u dit best kunt doen. Ook krijgt u meer informatie over de oorzaken van vochtproblemen en hoe ook isoleren bijdraagt aan vochtbestrijding. Wilt u besparen op de kostprijs? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend de offertes van meerdere specialisten uit [var1].

vochtbestrijding kelderdichting
vocht bestrijden muren

Voordelen isoleren en vocht bestrijden

Als u last hebt van vochtproblemen in huis, dan is vochtbestrijding vaak een noodzakelijk kwaad. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de vochtbestrijding te combineren met isolatie. Door de werkzaamheden te combineren bespaart u op de kostprijs en hoeft u de werkzaamheden maar één keer uit te laten voeren. Benieuwd waarom isoleren en vochtbestrijding een goed idee zijn? Hieronder staan vier belangrijke voordelen.

  • Het creëert een gezondere leefomgeving.
  • Alle vochtproblemen behoren tot het verleden.
  • U bespaart flink op de energiekosten.
  • U hebt veel minder last van insecten in huis.

Video: Gevolgen van vocht in uw woning

Wat gebeurt er als u geen maatregelen neemt om vocht te bestrijden?

Vochtproblemen oplossen

Vochtproblemen in huis hebben verschillende oorzaken. Zo zijn er mensen die last hebben van een vochtige kelder terwijl bij anderen de problemen ontstaan door opstijgend of doorslaand vocht. Wilt u vocht bestrijden, dan moet u eerst de oorzaak achterhalen.

Afhankelijk van de oorzaak kunt u kiezen uit verschillende vochtbestrijding technieken, zoals een kelderdichting, het injecteren van de muren of het impregneren van de buitenmuur. De vochtbestrijder geeft u een persoonlijk advies aan de hand van de oorzaak van uw probleem.

Kelderdichting

Vocht bestrijden in de kelder? Kelderdichting is een goede methode. Een kelderdichting houdt in dat u de keldermuren volledig waterdicht maakt. Een kelderdichting wordt op verschillende manieren gedaan. Wanneer opstijgend vocht de oorzaak is van de vochtproblemen in de kruipkelder, dan is de eerste stap van de kelderdichting het injecteren van de muren. Daarnaast maken vochtbestrijders vaak gebruik van een bekuiping. Een bekuiping houdt in dat de specialisten de muren en vloer cementeren, zodat hier geen vocht meer doorheen kan dringen. Een kelderdichting in de vorm van een soepele bekuiping is ook een optie. Bij deze kelderdichting brengen de specialisten een soepele folie aan en metselen hier een nieuwe muur voor langs.

muren injecteren

Muren injecteren

Opstijgend vocht bestrijden gebeurd doorgaans door middel van injecteren. Bij opstijgend vocht trekt grondwater via de fundering omhoog. Dit herkent u door onder andere vocht- en schimmelplekken vlak boven het vloeroppervlak. Bij het injecteren maakt de vochtbestrijder een aantal kleine boorgaten in de voegen. Hierin injecteert hij een waterdicht middel. Dit is verspreid over de hele muur, waardoor er een waterkering ontstaat. Het vocht dat omhoogtrekt kan niet verder dan het injectiemiddel. Op deze manier zorgt injecteren ervoor dat uw buitenmuur goed kan drogen. Geef de muur voldoende droogtijd voordat u de wand opnieuw afwerkt, om zo te voorkomen dat de vochtproblemen terugkeren.

muren impregneren

Muren impregneren

In het geval van doorslaand vocht heeft het injecteren van de muren geen zin. In dat geval kiest de vakman vaak voor het impregneren van de buitenmuur. Bij doorslaand vocht trekt regenwater dat tegen de gevel aanslaat in de muur, met vochtproblemen als vochtplekken als gevolg. Het impregneren maakt de muur waterdicht. Met het impregneren raakt het metselwerk namelijk verzadigd. Hierdoor zuigt het metselwerk regenwater niet langer naar binnen. Daarnaast wordt impregneren vaak preventief uitgevoerd. Impregneren voorkomt vervuiling in de toekomst, is brandwerend en zorgt dat vuil gemakkelijk te reinigen is: zelfs graffiti!

Wat is de prijs voor vochtbestrijding?

Hoeveel het vocht bestrijden kost, is natuurlijk afhankelijk van de techniek die gebruikt wordt. Helaas heeft u hier zelf weinig invloed op, omdat de vochtbestrijding nauwkeurig gekozen wordt aan de hand van de oorzaak van uw problemen. Last van doorslaand vocht? Impregneren is relatief eenvoudig. De prijs voor impregneren ligt rond de €8,- tot €12,- per m². Voor het injecteren van de binnen- of buitenmuren liggen de prijzen iets hoger: gemiddeld rond de €100,- per lopende meter. Een gemiddelde kelderdichting kost rond de €4.000,- tot €10.000,-. De exacte prijzen zijn uiteraard afhankelijk van de methode waarmee de specialisten vocht bestrijden.

PRIJSTABEL: Kosten vocht bestrijden

Soort Kosten *
Kelderdichting €4.000 tot €10.000,-
Injecteren van muren Vanaf €100,- per lopende meter
Impregneren van muren €8,- tot €12,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vochtdetectie

Voordat de vochtspecialist begint met vocht bestrijden, moet hij de oorzaak van de vochtproblemen vaststellen. De vakman gaat nauwkeurig te werk met het opsporen van de oorzaak, zodat u verzekerd bent van een goede vochtbestrijding. De vochtproblemen die ontstaan bij opstijgend- of doorslaand vocht zijn praktisch hetzelfde, daarom is een goede vochtdetectie enorm belangrijk. Bij de vochtdetectie voert de vochtspecialist een calciumcarbide test uit om te controleren hoe diep het vocht zit. Wanneer bij de vochtdetectie blijkt dat de stenen tot in de kern vochtig zijn dan is er sprake van opstijgend vocht. Is dit niet het geval, dan is de oorzaak doorslaand vocht.

Isoleren om vochtproblemen op te bestrijden

Naast deze veelgebruikte vochtbestrijding technieken, helpt isoleren ook bij vocht bestrijden. Om vochtproblemen van buitenaf te voorkomen kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw woning te isoleren met behulp van gevelisolatie of spouwmuurisolatie. Op deze manier maakt u de buitenmuur waterdicht, waardoor vochtdoorslag geen kans meer maakt. Om vochtproblemen vanuit de kruipkelder te voorkomen is bodemisolatie ook een goede optie. Naast vocht bestrijden heeft isoleren ook als voordeel dat het uw woongenot flink verhoogd. U verliest minder warmte, waardoor het ’s winters een stuk aangenamer is in huis.

gevelisolatie

Gevelisolatie

Er zijn verschillende soorten muurisolatie die bijdragen aan vochtbestrijding. Gevelisolatie is een goede, maar kostbare keuze. Hierbij bekleedt u de gevelmuur met bijvoorbeeld PVC, hout of een ander materiaal. Op deze manier krijgt uw gevel dankzij gevelisolatie ook een compleet ander uiterlijk. Hierdoor stijgt de woning in waarde, wat zeker van pas komt als u het in de toekomst wilt verkopen. Bovendien beschermt het de oorspronkelijke gevel tegen de weersinvloeden van buitenaf en verlengt het de levensduur. Naast gevelisolatie is ook spouwmuurisolatie een geschikte methode om vochtproblemen tegen te gaan.

spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Het aanbrengen van vochtbestrijding draagt in veel gevallen bij aan het vocht bestrijden. Heeft u last van koudebruggen in de muur? Dit is een plek in de muur waarbij de thermische weerstand lager is dan in de rest van de muur. Het probleem van een koudebrug, is dat dit vochtproblemen in huis veroorzaakt. Met het aanbrengen van spouwmuurisolatie doorbreekt u deze koudebrug. U zorgt er namelijk voor dat de thermische weerstand in de hele muur weer gelijk is. Vocht trekt hierbij niet meer in de buitenmuur. Zo draagt spouwmuurisolatie bij aan het oplossen van de vochtproblemen.

Vochtbestrijding oplossen door isolatie?

Laat een isolatiespecialist langskomen door offertes aan te vragen.

Vloerisolatie

Als u last heeft van een vochtige kruipkelder, dan veroorzaakt dit ook problemen in de woonkamer. In dat geval draagt ook vloerisolatie bij aan het oplossen van deze problemen. Dat een kelder of kruipruimte vochtig is, is niet ongebruikelijk. De problemen ontstaan doordat het grondvocht tegen de onderzijde van de vloer condenseert. Hierdoor voelt uw vloer een stuk kouder aan en verliest u warmte. Om dit te voorkomen kunt u de vloer op verschillende manieren laten isoleren: langs boven, langs onder of met behulp van bodemisolatie. In het geval van bodemisolatie en vloerisolatie langs onder isoleren de vakmannen via de kruipkelder. Deze twee technieken helpen met het oplossen van de problemen.

Kruipkelder isoleren

In de meeste gevallen kiezen mensen voor vloerisolatie langs onder. Als de kruipkelder toegankelijk is (hoger dan 35 centimeter) is er voldoende ruimte om de bovenkant van de kruipruimte te isoleren. De vakmannen brengen de isolatie tegen de onderkant van de vloer aan. Voor het oplossen van de problemen is het erg belangrijk dat ze hierbij een dampscherm gebruiken. Dit voorkomt bovendien dat de isolatiewaarde van het materiaal daalt. Een tweede mogelijkheid is bodemisolatie. Dit wordt vooral gedaan als de kruipkelder niet toegankelijk is. De isolatie wordt aangebracht op de bodem en dit blijft op het grondwater drijven: ook als het stijgt! Het verliest echter niet de isolerende waarde, waardoor het grondwater niet condenseert tegen de onderkant van de vloer.

PRIJSTABEL: Isoleren om vocht te bestrijden

Soort Kosten per m²* Terugverdientijd
Gevelisolatie langs binnen Vanaf €50,- 15 jaar
Gevelisolatie langs buiten €100,- tot €160,- 13 tot 15 jaar
Spouwmuurisolatie €15,- tot €30,- 3 tot 5 jaar
Vloerisolatie langs boven (isolatie chape) €30,- tot €35,- Binnen 8 jaar
Vloerisolatie langs boven (isolatieplaten) €20,- tot €25,- Binnen 7 jaar
Vloerisolatie langs onder (isolatieplaten) €20,- tot €30,- ** 8 tot 9 jaar
Kruipkelder isolatie
(EPS-parels)
€20,- tot €25,- 7 tot 8 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw en arbeidskosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.
** Let op: de prijs is de prijs na aftrek van premies

Waar worden de kosten door bepaald?

De prijzen voor isolatie zijn uiteraard afhankelijk van een hoop factoren. Zo verschilt de prijs per isolatietechniek: Gevelisolatie langs buiten is bijvoorbeeld een stuk kostbaarder dan bodemisolatie van de kruipruimte. Kiest u voor gevelisolatie, dan is de totale prijs ook weer afhankelijk van het soort gevelbekleding dat u kiest. Daarnaast speelt het gekozen isolatiemateriaal een rol: sommige materialen, zoals PUR isolatie, zijn duurder dan andere, zoals glas- of rotswol. Hoe dikker het materiaal, des te meer u nodig heeft: ook dit heeft dus een invloed op de totaalprijs. Wilt u graag meer duidelijkheid met betrekking tot de prijzen, vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Van welke premies kan ik gebruik maken?

Om de prijs zo laag mogelijk te houden kunt u een premie aanvragen. Er zijn in Vlaanderen twee grote premies die u kunt aanvragen bij de behandeling van onder andere opstijgend vocht. Dit zijn de renovatiepremie en de verbeteringspremie. Vanuit de renovatiepremie krijgt u 20% of 30% van de kostprijs vergoed. Hoeveel u precies krijgt is afhankelijk van uw verzamelinkomen. Meer weten over de renovatiepremie? Lees dan verder op vlaanderen.be. Daarnaast kunt u op dit moment nog gebruik maken van de verbeteringspremie. Deze bedraagt bij vochtbestrijding €750,- en kunt u onder andere aanvragen voor opstijgend vocht bestrijden. Op de website van wonenvlaanderen.be leest u hier meer over. In de toekomst wil de overheid deze twee premies samenvoegen tot één renovatiepremie.

vochtproblemen oplossen

Zelf vocht bestrijden en isoleren?

Bent u fervent doe-het-zelf klusser en wilt u de problemen in huis zelf oplossen? Als u zelf weet wat de oorzaak van het probleem is, dan kunt u dit eventueel zelf oplossen. Er zijn verschillende producten op de markt waarmee u zelf de muur injecteert om opstijgend vocht te bestrijden.

Bent u onzeker over de oorzaak van de problemen, schakel dan een vochtbestrijding expert in voor een goede vochtdiagnose. Als u de muren injecteert terwijl de problemen ontstaan door bijvoorbeeld vochtdoorslag, dan verdwijnen de problemen niet. Het is daarom verstandig om het oplossen van de problemen over te laten aan een vakman, hier zitten namelijk een hoop belangrijke voordelen aan verbonden.

muren isoleren

Voordelen inschakelen vakman

Het is zeker aan te raden om een vochtbestrijding expert in te schakelen voor het oplossen van uw vocht- en isolatieproblemen. Niet alleen bent u dan verzekerd van een juiste vochtdetectie, maar u weet ook zeker dat de problemen correct aangepakt worden. Hieronder staan een aantal belangrijke voordelen van het inschakelen van een vochtbestrijding specialist.

  • U bent verzekerd van een goed uitgevoerde vochtdetectie.
  • Als u de problemen zelf wilt oplossen is de kans op beschadigingen aan de muur aanwezig.
  • Door de vochtbestrijding of isolatie uit te besteden bent u voorgoed verlost van de problemen.
  • U bespaart uzelf een hoop tijd en energie.

Uw woning isoleren en tegelijkertijd vochtproblemen oplossen?

Vraag vrijblijvend offertes aan en vind de juiste specialist!

Offertes voor isoleren en vochtbestrijding vergelijken

Besparen op uw vochtbestrijding of isolatie? Dat kan! Met het vergelijken van offertes bespaart u al snel tot wel 40% op de totaalprijs. Hoe dit werkt? Elke vochtbestrijding expert hanteert zijn eigen tarief. Hierdoor bent u al snel goedkoper uit door te kiezen voor de vakman met het beste aanbod. Heeft u last van opstijgend of doorslaand vocht en wilt u deze problemen permanent oplossen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Neem ook als u de problemen met behulp van goede isolatie wilt oplossen, snel contact met ons op via het offerteformulier. U ontvangt zo spoedig mogelijk offertes van maximaal 6 bedrijven uit uw eigen regio.