Dakisolatie


Dakisolatie, een investering die een groot effect heeft op uw stookkosten. In uw woning gaat namelijk de helft van de verbruikte energie naar de verwarming. Warmte ontsnapt snel, via ramen, deuren en de vloer, maar ook door het dak. Eigenlijk geldt dus: hoe meer uw woning geïsoleerd is, hoe minder u hoeft te verwarmen om de juiste temperatuur te krijgen. Klinkt als een perfecte oplossing! Maar wat zijn precies de voordelen van dakisolatie? Wat kost dit allemaal? En hoe isoleert u uw dak? Hieronder vindt u antwoord op deze vragen. Benieuwd naar de prijzen? Vraag dan gratis offertes aan!

dakisolatie buiten

Voordelen dakisolatie

Er zitten een aantal belangrijke voordelen aan het isoleren van uw dak.

Het voornaamste voordeel is dat uw huis warmer wordt door de isolatie. Zo hoeft u dus minder vaak de verwarming te gebruiken, wat ervoor zorgt dat uw energierekening lager wordt.

Daarnaast voorkomt isolatie dat het tocht in huis en dat u last krijgt van vocht- of schimmelproblemen. Met andere woorden: uw wooncomfort gaat omhoog.

Een investering in de isolatie van uw dak geeft daarnaast ook een waardestijging aan uw huis. Dit wordt namelijk gezien als een woningverbetering.

Tot slot is dakisolatie beter voor het milieu, want het zorgt voor minder CO2-uitstoot en er komen geen schadelijke dampen vrij. De voordelen van dakisolatie nog even op een rijtje:

 • Het bespaart energie
 • Lagere energierekening
 • Meer wooncomfort
 • Waardestijging van uw huis
 • Beter voor milieu; minder CO2-uitstoot
dakisolatie plat dak

Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak kan op verschillende manieren gebeuren. Welke manier u kiest, hangt af van de aanwezige constructie en de vrije ruimte. De drie meest toegepaste methodes, zijn: koud plat dak, warm plat dak en omgekeerd dak.

Koud

Bij een koud plat dak wordt er langs de binnenzijde geïsoleerd, zodat de draagconstructie niet opgewarmd wordt door uw woning. Dit is een methode die vaak toegepast wordt bij aanbouwen en bestaande daken. Echter wordt deze methode wel afgeraden, omdat het dakvlak met temperatuurschommelingen te maken krijgt. Gaat u toch voor deze methode, dan is het zeer belangrijk om een dampscherm te plaatsen. Dit gaat namelijk vocht- en schimmel tegen.

Warm

Van een warm plat dak is sprake wanneer het isolatiemateriaal op de dakconstructie is aangebracht. Dit is dus een constructie die via de buitenzijde aangebracht wordt, zodat het constructiemateriaal mee in de isolatieschil zit. Er wordt vervolgens een afdekking of waterwerende laag op de isolatie aangebracht. Deze methode is aan te raden, omdat de krimp- en uitzetspanning in de dakconstructie en dakafdichting een stuk lager wordt. Dit verkleint de kans op barsten en scheuren.

Omgekeerd

Een omgekeerd plat dak is een andere vorm van het warme dak. De isolatie wordt hier omgekeerd geplaatst, namelijk bovenop de bestaande dakbedekking. De dakbedekking dient dan als waterdichte afdeklaag. De isolatielaag wordt wel afgewerkt met een ballastlaag, bestaande uit grind, hout of tegels, zodat alles goed op zijn plaats blijft. U ziet dit terugkomen bij renovatiewerken, dakterrassen en balkons. Deze isolatie is drukvast en weersbestendig.

CEI renovatiewerken: totaalrenovatie is onze expertise

Scherpe prijzen voor renovatie. Erkend netwerk van menig aannemer en bouwbedrijf. Vrijblijvende offerte.

Hellend dak isoleren

Hoe een hellend dak geïsoleerd wordt, hangt af van de opbouw van uw dak. Er zijn verschillende manieren om een hellend dak te isoleren. Dit kan namelijk langs binnen en langs buiten. Wat dit precies inhoudt en hoe deze manier van isoleren werkt, leest u hieronder.

dakisolatie binnen

Isoleren langs binnen, wat zijn de opties?

Wanneer u graag wilt dat uw dakbedekking intact blijft bij de isolatie, is het de beste optie om langs binnen te isoleren. Deze methode brengt minder werk met zich mee.

Een veel gekozen materiaal is glaswol. Dit is een minerale wol dat gemaakt wordt met een basis van glas en zand. Daarnaast zijn steenwol en rotswol gelijkwaardige isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden. Let wel op dat er een dikke laag nodig is van deze materialen, omdat het voornamelijk uit lucht bestaat. Isolatieplaten of gespoten PUR zijn ook een optie. Bij isolatieplaten heeft u een minder dikke laag nodig. Bij gespoten PUR is het voordeel dat het een naadloos isolerende laag is, zodat alle kieren goed dichten.

De voordelen van een isolatie langs binnen zijn:

 • Voorkomen van vochtproblemen
 • Dampscherm gaat vocht- en schimmelvorming tegen

Er zijn 2 verschillende opties om uw dak langs binnen te isoleren. Zo is er het spantendak en het gordingendak.

Spantendak

Een spantendak beschikt over een draagstructuur die bestaat uit verticale balken (of spanten), waarbij het isolatiemateriaal tussen deze balken wordt geplaatst. Zo vermijdt u ontsnappingsruimtes voor warmte of koelte. Boven het materiaal plaatst u een dampscherm, dit zorgt ervoor dat het dak beschermd wordt tegen vocht dat van binnenuit uw woning komt, zoals condens van de douche en van het ademen.

Gordingendak

Een gordingendak komt vaak voor bij oudere woningen, waar de daken opgebouwd zijn uit kepers en gordingen. De kepers lopen vanuit de nok verticaal naar beneden, terwijl de gordingen horizontaal tussen de kepers door lopen. Het isolatiemateriaal wordt in diverse lagen geplaatst. Bij voorkeur plaatst u eerst twee lagen tussen de spanten. Dit voorkomt dat er naden of kieren zichtbaar blijven. Om meer zekerheid te hebben is het ook mogelijk om extra latten tussen de gordingen te bevestigen, hierdoor blijft het isolatiemateriaal beter op zijn plaats.

dakisolatie buiten

Isoleren langs buiten

Er bestaan diverse gevallen waarbij het verstandig is om het dak langs buiten te isoleren. Bijvoorbeeld als het dak geen onderdak heeft, als er onder het dak te weinig ruimte is om langs binnen te isoleren of als de ruimte binnen volledig ingericht en bewoond is.

Eerst wordt er een grondige inspectie gedaan, waarna de dakpannen verwijderd worden. Vervolgens verwijdert de isolatiespecialist het rasterwerk en legt een gesloten constructie aan. Deze constructie zorgt ervoor dat de verhoging niet zichtbaar is wanneer de dakpannen erop liggen en dat er geen kans op lucht en vocht is. Op het kale dak plaatst men een dampscherm, waarna de isolatieplaten gemonteerd worden en er waterdicht en isolerend folie overheen komt. Tot slot legt de isolatiespecialist het rasterwerk neer en plaatst hij de dakpannen.

Bij het isoleren langs buiten, ofwel de Sarking methode, worden vaak isolatieplaten van PUR gebruikt. Dit is een chemisch product dat vocht afstoot, niet gevoelig is voor schimmels en niet rot.

Een voordeel van langs buiten isoleren is dat de binnenkant van uw woning onaangetast blijft. Daarnaast is langs buiten isoleren de meest efficiënte optie. Uw dakconstructie is bovendien beschermd tegen weersinvloeden en een sarkingdak kan snel gerealiseerd worden.

Sarkingdak

Het sarkingdak is een methode waarbij de isolatieplaten op de spanten aangebracht worden in plaats van ertussen. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere isolatiemethoden. Zo is er sprake van extra bescherming van het dakhout en is er minder kans op koudebruggen. Deze methode wordt vaak gebruikt om een bestaande constructie beter te isoleren.

dakisolatie zoldervloer

Zoldervloer isoleren

Wanneer een zolderruimte niet benut wordt als leefruimte, is het een goede optie om uw zoldervloer te isoleren. Zoldervloerisolatie is de goedkoopste en snelste oplossing als het op een isolatie aankomt.

Op welke manier u uw zolder isoleert, hangt af van de constructie. Bij een vloer met houten kepers is het aan te raden om isolatiedekens, glaswol of rotswol te gebruiken wat tussen de kepers geplaatst wordt. Glaswol is het meest gebruikte materiaal voor een isolatie van de zoldervloer. Het is namelijk eenvoudig te plaatsen en kost relatief weinig geld. Rotswol is een ecologische optie voor glaswol en wordt gewonnen uit gesteente.

Is de vloer gemaakt uit betonnen gewelven? Dan bent u beter af met isolatieplaten. Die zijn drukvast en nemen minder ruimte in. Bovendien hebben isolatieplaten een zeer goede isolatiewaarde en zijn ze minder dik dan isolatiedekens. Het grootste voordeel van isolatieplaten is dat de vloer daarna gewoon beloopbaar is.

Er zijn een aantal voordelen van zoldervloerisolatie:

 • U bespaart energie
 • De zolder hoeft niet opgewarmd te worden
 • U verhoogt uw warmtecomfort in huis
 • Zoldervloerisolatie houdt de hitte buiten in de zomer
 • Zoldervloerisolatie neemt relatief weinig tijd in beslag
dakisolatie materialen

Dakisolatie prijzen

Een dakisolatie is zeer uiteenlopend qua prijzen. Wat de uiteindelijke prijs wordt, hangt af welke isolatiemethode u wilt, wat voor dak u heeft en welk materiaal er gebruikt wordt. Over het algemeen is de isolatie van een hellend dak langs binnen het voordeligst. In onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen van de diverse soorten dakisolatie.

Prijzentabel

Soort dakisolatie Gemiddelde vanafprijs*
Binnenkant hellend dak €1.500,- tot €2.500,-
Buitenkant hellend dak €3.500,- tot €4.500,-
Plat dak €3.000,- tot €4.000,-
Zoldervloer €1.000,- tot €2.000,-

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen en verschillen per specialist.

Dakisolatie 2020

De nieuwe dakisolatienorm is in 2015 in werking getreden. Deze regelgeving houdt in dat alle daken van alle koop- als huurwoningen, die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, geïsoleerd moeten zijn. De minimumnorm van een dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75m²K/W. Voor meer informatie over verwijzen wij u door naar deze website.

Premie voor dakisolatie?

Wanneer u investeert in dakisolatie of zoldervloerisolatie bij een bestaande woning of appartement, kunt u een premie krijgen van uw netbeheerder. In 2018 zijn er diverse premies beschikbaar die netbeheerders kunnen geven:

 • Premie voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie): waarbij u de isolatie zelf plaatst of laat plaatsen door een aannemer.
 • Burenpremie: deze premie geldt alleen voor projectbegeleider die per project minstens 10 woningen isoleren en energiezuinig maken.
 • Totaalrenovatiebonus: u heeft recht op deze bonus als u minstens 3 energiebesparende maatregelen treft.
 • Verbeteringspremie: deze premie kunt u krijgen wanneer u uw dak vernieuwt en tegelijk dakisolatie plaatst.