Dakrenovatie


Uw dak heeft zijn beste tijd gehad, is compleet verouderd of het grootste gedeelte van het dakoppervlak is kapot. Het is dan noodzakelijk om een dakrenovatie te laten doen. Een verouderd dak kan namelijk ongemerkt de gehele dakconstructie aantasten, wat weer kan zorgen voor rotting. In dit artikel vindt u de kosten van een renovatie, maar ook welke soorten dakbedekking er zijn en of u recht heeft op een premie. Het renoveren van een dak lijkt overigens een behoorlijke klus, maar u laat dit eenvoudig uitbesteden aan een professionele dakdekker. Bent u benieuwd naar de prijzen voor een renovatie? Vraag dan vrijblijvend offertes bij ons aan!

dakrenovatie dakpannen

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Een nieuw dak is noodzakelijk wanneer uw complete dak aan vervanging toe is. U laat een renovatie uitvoeren wanneer het dakoppervlak kapot is, als er sprake is van vochtig gerot hout of wanneer het dak doorgezakt is door zware belasting. Maar hoe weet u wanneer het nodig is om uw dak te laten renoveren? U kunt dit zelf controleren of u laat dit doen door een dakdekkersbedrijf.

Het laten vernieuwen van uw dak heeft een aantal belangrijke voordelen, namelijk:

 • U verstevigt het geraamte van uw woning
 • U verbetert de isolatie
 • U krijgt een premie van de overheid
 • Uw huis stijgt in waarde
dakrenovatie

Kosten dakrenovatie

De kosten van een dakrenovatie zijn zeer uiteenlopend, omdat er veel gradaties in renovatie zijn. Vaak hangt de uiteindelijke prijs af van verschillende dingen: wat moet een dakdekker renoveren, hoe groot is het dak en welk type dak heeft u? Allemaal punten die meespelen in het kostenplaatje.

Over het algemeen is het renoveren van een plat dak relatief gezien minder duur dan een schuin dak, dit komt omdat een plat dak eenvoudiger is qua constructie. Wanneer de complete dakconstructie vervangen moet worden, lopen de kosten snel op.

In onderstaande prijzentabel ziet u wat de gemiddelde kosten zijn voor het renoveren van een plat dak en een hellend dak.

Kosten dakrenovatie

Verwijderen en plaatsen van dakbedekking Gemiddelde prijs per m²
Plat dak €75,- tot €100,-
Hellend dak €75,- tot €130,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten kunnen per dakdekkersbedrijf verschillen.

Soort dakbedekking

Dakbedekking beschermt uw woning tegen weersomstandigheden, maar bepaalt ook het uiterlijk van uw woning. Er zijn diverse soorten en materialen waar u uit kunt kiezen voor de renovatie. Wat u kiest hangt af van een aantal factoren: levensduur, uitstraling en stevigheid. Hieronder wordt dieper in gegaan op de diverse soorten dakbedekking.

dakrenovatie plat dak

Plat dak

Er zijn vier soorten dakbedekking voor de renovatie van een plat dak. De soorten daklagen zijn:

 • Bitumen
 • EPDM
 • PVC
 • Groendak
Bitumen is de meest gebruikte soort voor platte daken. Het is een vloeibaar materiaal dat uit ruwe aardolie komt. Er zijn twee soorten bitumen, namelijk SBS en APP. SBS is elastischer en dus geschikter voor moeilijk bereikbare plekken. APP is beter bestand tegen UV-straling en hoge temperaturen. De gemiddelde levensduur van bitumen is 25 tot 35 jaar.

EPDM is een synthetisch rubber dat steeds meer in opkomst is. Er zitten verschillende voordelen aan EPDM: het is onderhoudsarm en duurzaam materiaal, want het scheurt of barst niet. Daarbij is het ecologisch en ongevoelig voor UV-straling en weersinvloeden. EPDM gaat zo’n 50 jaar mee.

PVC dakbedekking is een soort kunststof en wordt voornamelijk toegepast bij platte daken of daken met een lichte helling. Het voordeel van PVC is dat het een licht en soepel materiaal is, zodat de dakbedekking mee uitzet en krimpt. Bovendien is PVC bestand tegen chemicaliën. De gemiddelde levensduur van PVC daken is 25 tot 30 jaar.

De naam zegt het al, een groendak is een dak dat voorzien is van vegetatie. Er zijn intensieve groendaken en extensieve groendaken. Intensieve groendaken bestaan uit alle mogelijke beplanting: kruiden, grassen en planten. Het voordeel is dat u hier gewoon op kunt lopen. Extensieve groendaken zijn niet beloopbaar en zijn begroeid met kruiden, mossen en vetplanten. Groendaken hebben een gemiddelde levensduur van 60 jaar.

dakrenovatie hellend dak

Hellend dak

Bij een hellend dak heeft u keuze uit drie soorten dakbedekking. De soorten daklagen voor een hellend dak zijn:

 • Dakpannen
 • Leien
 • Riet
Dakpannen zijn de populairste en meest gebruikte vorm bij het renoveren van een hellend dak. Dakpannen worden van klei of beton gemaakt. De keramische dakpan (van klei) wordt op hoge temperatuur in de oven gebakken. Een betonnen dakpan hard uit zichzelf. Het voordeel van dakpannen is dat deze snel en eenvoudig te plaatsen zijn en dat ze verkrijgbaar zijn in meerdere vormen en kleuren. U kiest dus dakpannen uit naar uw eigen wens. Bovendien zijn dakpannen relatief goedkoop en is de levensduur van dakpannen langer dan een mensenleven.

Leien zijn gesteenten die bestaan uit kleine laagjes klei en kwarts, en zijn onder hoge druk geperst tot gesteente. Voorheen werd deze vorm van bedekking gemaakt van natuurlijke leistenen. Tegenwoordig zijn leien ook in PVC te verkrijgen. PVC is goedkoper, maar heeft wel dezelfde unieke uitstraling aan uw huis. PVC leien hebben een levensduur van zo’n 25 tot 30 jaar, tegenover natuurlei dat een levenlang meegaat.

Riet werd vroeger vaak als goedkope oplossing gebruikt om het dak waterdicht te houden. Echter valt een rietdak onder het dure segment en straalt veel charme uit. Belangrijk bij een rietdak is dat het een hellingshoek van 45 graden nodig heeft, zodat het hemelwater goed afgevoerd wordt en het niet gaat rotten. Het voordeel van riet is dat de isolatiewaarde uitstekend is. Bovendien heeft een rietdak een levensduur van 30 tot 40 jaar.

CEI renovatiewerken: dakrenovatie is onze expertise

Scherpe prijzen voor uw dakrenovatie. Een erkend netwerk van specialisten. Gratis offertes!

Premie voor dakrenovatie?

Als u een renovatie uit laat voeren, heeft u misschien recht op een premie. Dit houdt in dat je een deel van de kosten terugbetaald krijgt via de overheid. Of u recht heeft op de renovatiepremie hangt af van een aantal voorwaarden: inkomen, woning, andere eigendommen en facturen. U komt in aanmerking voor een premie voor dakrenovatie bij:

 • Het afbreken en vervangen van bestaande dakstructuren
 • De behandeling van dakstructuren tegen insecten of huiszwam
 • Vernieuwing van de waterdichte bedekking
 • Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer
 • Vernieuwen of aanbrengen van dakopeningen

Vergunning voor dakrenovatie

Bij bepaalde renovatiewerken is het nodig om via een bouwvergunning toestemming te vragen aan de Belgische overheid. Voor andere werken geldt alleen een meldingsplicht. Werken die betrekking hebben op het dak vallen onder stabiliteitswerken. Stabiliteitswerken zijn meldingsplichtig. U heeft dus geen vergunning nodig bij dakrenovatie. Wanneer u echter de complete draagconstructie laat aanpassen óf er een uitbreiding in hoogte, breedte of dikte plaatsvindt, dient u wel een vergunning aan te vragen.

dakrenovatie offerte

Zelf doen of uitbesteden?

Gaat u het renoveren zelf uitvoeren of laat u dit uitbesteden? Wanneer u dit zelf doet heeft u bepaalde expertise nodig op het gebied van dakrenovaties. Wij adviseren u dan ook om de renovatie uit te besteden. Door een professionele dakdekker onder de arm te nemen, hoeft u zelf geen tijd en moeite in de klus te steken. Wij brengen u graag in contact brengen met verschillende dakdekkers die de klus voor u willen uitvoeren.

dakrenovatie-renoveren

Tips om te besparen op uw dakrenovatie

Tot slot geven wij u een aantal tips om te besparen bij het renoveren:

 • Wacht niet te lang met renoveren als het dak aan vervanging toe is, als het gaat rotten bent u een stuk duurder uit dan wanneer u op tijd een nieuw dak plaatst
 • Vraag meerdere offertes aan die u kunt vergelijken zodat u bij de juiste dakdekker uitkomt
 • Bespaar tot wel 40% op het volledige kostenplaatje

Vrijblijvend offertes vergelijken

Heeft u behoefte aan prijsinformatie over dakrenovatie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u graag met het, uiteraard vrijblijvend, vergelijken van offertes voor het renoveren. Vraag gratis offertes aan!