Kelderdichting


Kelderdichting is eigenlijk niets anders dan het waterdicht maken van een kelder. Vochtproblemen in de kelder zijn erg vervelend. Wanneer er opstijgend vocht in uw kelder zit dan kunt u deze niet gebruiken als opbergruimte. Vochtigheid kan daarnaast leiden tot schimmels. U vindt hier meer informatie over kelderdichting. Daarnaast leest u hoe u van kelderdichting een doe het zelf project maakt. Laat u het waterdicht maken liever over aan een vakman? Wij zijn een netwerk van vochtbestrijders in heel Vlaanderen. Er zit altijd iemand in uw regio. Via de offertepagina vraagt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze te vergelijken kunt u de vakman met bijvoorbeeld de scherpste prijs kiezen.

Kelderdichting
Kelder waterdicht maken

Hoe ontstaan de vochtproblemen?

Vochtproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Als u de vochtproblemen wilt oplossen en de kelder waterdicht wilt maken moet u eerst de oorzaak weten. Vochtproblemen kunnen ontstaan door een simpele reden zoals regeninslag langs een raam. Condensvocht is tevens een boosdoener. Regelmatig ventileren is daarom erg belangrijk. Lastigere vochtproblemen ontstaan door een slechte afvoer en scheuren of naden in de vloer of muur. Dit is meestal het geval in oudere huizen. Hetzelfde geldt voor opstijgend grondwater. Opstijgend vocht ontstaat wanneer het grondwaterpeil hoog staat. Oude kelders hebben vaak een waterdoorlatende zetting waardoor opstijgend water vervolgens binnenkomt. Niet alle kelders kunnen optrekkend vocht tegen gaan.

Kelder injecteren

Ter voorkoming van opstijgend vocht kunt u kelderdrainage aanbrengen. Een andere manier van kelderdichting bij opstijgend water is het injecteren van de wanden. Injecteren is eigenlijk niets anders dan een vochtwerend product aanbrengen in de binnenmuren. Tijdens het injecteren boort de specialist eerst gaten in de binnenmuur. De gaten bevinden zich, met een tussenafstand van tien centimeter, net boven de vloerpas. De vakman gaat de gaten vervolgens injecteren, oftewel opvullen, met een vochtwerende gel. Dankzij het injecteren ontstaat er een vochtwerende laag tussen de wand en het grondwater. Hierdoor heeft het geen kans om de muren in te trekken.

vochtproblemen kelder

Bekuiping

Bekuiping is de goedkoopste en meest gebruikte manier van kelderdichting. Tijdens bekuiping worden de keldermuren en ondergrond waterdicht gemaakt met behulp van cement. Allereerst controleert de specialist de muren op scheuren en gaten. Wanneer alles schoon is wordt een primer en daarna waterdicht cement aangebracht. Voor een perfecte kelderdichting worden meestal twee tot drie lagen aangebracht. Na het waterdicht maken van de wanden is de keldervloer aan de beurt. Bij een andere manier van bekuiping wordt een soepele folie tegen de muren en ondergrond geplakt. Hierna bovenop komt een laag beton en ijzeren wapening. Deze manier van kelderdichting vindt vooral plaats als de kelder erge vochtproblemen heeft.

opstijgend vocht kelder

Kelderdrainage

Wanneer er een laag water in de kelder staat dan is bovenstaande manier van kelderdichting onvoldoende. Kelderdrainage zorgt ervoor dat grondwater efficiënt afgevoerd kan worden. Optrekkend vocht in zowel de muren als de vloer voorkomt u dankzij kelderdrainage. Kelderdrainage zorgt ervoor dat er helemaal geen water meer op de keldervloer blijft staan. Het is echter nog wel mogelijk dat de ruimte klam en vochtig aanvoelt. De ruimte helemaal waterdicht maken is onmogelijk met behulp van kelderdrainage. Zorg er daarom altijd voor dat u voldoende verlucht. Randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage behoren tot de meest bekende manieren van kelderdrainage. Wanddrainage wordt altijd toegepast in combinatie met vloerdrainage. De werking is van beide hetzelfde.

Randdrainage

Randdrainage werkt het beste in geval van vochtigheid op de klimnaad. Een klimnaad is de plek waar de muren en vloer elkaar raken. Dit ontstaat vaak bij een keldervloer van beton en een bakstenen muur. Omdat het grondwater zich geen weg door het beton kan banen, komt het omhoog via de klimnaad. Tijdens randdrainage plaatst de vakman een goot voorzien van waterdichte cementering onderaan de wanden. Het grondwater komt hier terecht en gaat vervolgens via een verzamelput naar een afvoerkanaal. Randdrainage is alleen geschikt bij een onbeschadigde keldervloer van beton.

Vloerdrainage

Opstijgend vocht via de keldervloer bestrijdt u met vloerdrainage. Bij vloerdrainage worden stroken noppenmembraan op de vloer aangebracht. Tijdens het aanbrengen van vloerdrainage worden tevens een verzamelput en waterpomp geplaatst. Dit membraan heeft een speciale structuur waardoor water uiteindelijk in een verzamelput terecht komt. De waterpomp in deze put pompt het grondwater weg naar een afvoerkanaal. De waterpomp is vaak voorzien van sensoren waardoor deze automatisch werkt. Het noppenmembraan is erg sterk. Er kan gewoon een nieuwe vloer van beton op gelegd worden.

CEI vochtbestrijding: vakwerk tegen scherpe prijzen

Specialist in het impregneren en injecteren van uw muren. Vraag vrijblijvend diverse offertes aan.

optrekkend vocht kelder

Doe het zelf

Wilt u van de kelderdichting een doe het zelf project maken? Een doe het zelf project voor de kelderdichting is niet erg moeilijk. Tijdens een doe het zelf project is het gebruik van kelder epoxy van het merk Aquaplan erg handig. Aquaplan biedt verschillende producten ten behoeve van het waterdicht maken van bakstenen en cement. Kelder epoxy is een tweecomponenten epoxycoating. Het maakt wanden waterdicht, is slijtvast en overschilderbaar. De eerste doe het zelf stap is het vet- en stofvrij maken van de ondergrond. Verwijder eventueel loszittend pleisterwerk, cement, resten verf en schimmels. Dicht tevens lekken en scheuren en spoel alles na met water. Roer de A en B componenten van de coating afzonderlijk van elkaar. Neem een schone emmer en meng hierin één deel A-component met 4 delen B-component. Roer goed totdat de kelder epoxy een witte kleur heeft. Meng nooit meer kelder epoxy dan u in 30 minuten kunt verwerken bij 20°C of in 60 minuten bij 10°C. Maak vervolgens de ondergrond vochtig en breng direct de coating in draaiende bewegingen gelijkmatig aan. Gebruik hiervoor een harde kwast. Breng na ongeveer 8 uur een tweede laag kelder epoxy aan. In het geval van veel opstijgend vocht is een derde laag nodig. Hierna bent u klaar met de doe het zelf kelderdichting.

Prijs van kelderdichting

U bent natuurlijk benieuwd naar de prijs van kelderdichting. De prijs van het waterdicht maken van de kelder hangt af van verschillende factoren. Het oppervlak, de ernst van de vochtproblemen en de bereikbaarheid zijn bijvoorbeeld van invloed op de prijs. Bij het waterdicht maken van een gemiddelde kelder kunt u rekenen op een prijs tussen de €4.000,- en €10.000,-. Deze prijs is inclusief loon en materiaal. Omdat elke situatie anders is kunt u het beste offertes aanvragen, via de offertepagina, voor een prijsindicatie. Gaat u de ruimte zelf waterdicht maken? Een emmer Aquaplan epoxy van 4 liter kost circa €80,-. Hiermee maakt u circa 8m2 waterdicht.

Kelderdichting aannemers

Twijfelt u of u het waterdicht maken van de kelder wilt laten doen? Het is belangrijk dat kelderdichting goed wordt gedaan om verdere vochtproblemen te voorkomen. Het is daarom verstandig om aannemers in te huren voor kelderdichting. Aannemers hebben ervaring waardoor ze een kelder sneller waterdicht kunnen maken. Daarnaast bent u na het inhuren van aannemers verzekerd van vakwerk. Kelderdichting aannemers zijn namelijk meestal op de hoogte van nieuwe technieken. Bovendien hebt u na het inhuren van aannemers in sommige gevallen garantie, als het waterdicht maken niet goed is gegaan. Het inhuren is iets duurder maar het scheelt u een hoop werk.

Kelderdichting offertes

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Hebt u last van vochtigheid in uw kelder door bijvoorbeeld opstijgend vocht? Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Wij zijn een netwerk van vochtbestrijders in heel Vlaanderen. Omdat we verspreid zitten in heel Vlaanderen zit er altijd een vakman in uw regio. Via de button gaat u naar onze offertepagina. Wanneer u de offertepagina invult ontvangt u maximaal vijf offertes van vakmannen aangesloten bij ons netwerk. De prijzen en het aanbod van de offertes vergelijkt u vervolgens. Hierna kiest u de vochtbestrijder die het beste bij u past. We bestrijden graag de vochtproblemen in uw kelder!